De Perfecte Rozen Tuin


Honderden kleurige rozen, diep rood, zalm roze, knallend geel of helder wit. Sommige zwaar geurend andere volkomen reukloos. Een rozen tuin spreekt tot een ieders verbeelding. Een rozen tuin beginnen is niet moeilijk. Onderhouden ook niet. Hoewel sommige rassen gevoeliger zijn dan anderen is het over het algemeen prima te doen als je een aantal basis regels in acht neemt. Daarom 8 goede rozen tips jou rozen tuin tot een groot succes gaan maken.

1. Grondtest

gloria dei roosLaat je grond testen. Een grondtest hoeft niet heel erg duur te zijn maar geeft je wel een goed beeld over de staat van de grond. Bij de Welkoop is er zelfs een gratis grondtest. Er zijn ook setjes te koop bij diverse tuincentra waarmee jezelf de zuurwaarde van de grond kan meten. Het meten is belangrijk want je zult veel tips  lezen of horen over het verzuren van de tuin door het toevoegen van limoen/citroenzuur aan de grond. Hoewel dat in sommige gevallen heel goede resultaten kan geven is het niet verstandig om zonder voorkennis aan de Ph waarde van de grond te gaan sleutelen. Zwavel kan eventueel helpen om een alkaline/ basische grond soort te verbeteren. Maar ook hiervoor geld bezint eer ge begint.

2. Zon

Rozen zijn zon minnende planten. Het liefst in de volle zon. Vermijd de rozenplanten op vochtige plaatsen te planten of een plaats in je tuin met veel schaduw. Schimmel en rot liggen dan op de loer. Een plaats met ochtend zon is de twee-na-beste keus.

3. Voorbereiden grond

Als je weet wat de staat van de bodem is kan  je deze behandelen met zwavel of zuur. Maar voor dat we daarmee beginnen moeten we eerst een toplaag van veenmos of compost aanbrengen die we vervolgens ca 30cm de grond in werken. De bedoeling is dat de compost op de plaats van de wortels de grond luchtiger en voedingsrijk maakt. Zorg ervoor dat u de hele border aanpakt en niet alleen de plaats waar u de rozenstruik zal planten. Anders is de groeiplaats voor de roos te beperkt. Door het veenmos of de compost zal de bodem veel luchtiger zijn waardoor de afwatering verbeterd wat wortelrot en andere nare rozenziektes tegen gaat.

It will never rain roses: when we want to have more roses we must plant more trees.
George Eliot

4. Het Nederlandse Rozen klimaat

rozen tuin met lavendelKoop een roos die past bij het klimaat van Nederland. U mag er van uit gaan dat de planten die aangeboden worden bij de betere tuincentra geschikt zijn om te overleven in de Nederlandse winters en zomers.

5. De Rozenplant

Rozen komen op twee verschillende manieren in de winkel. Gepot of ongepot. Ongepotte rozen moeten zich eerst 24 uur in een emmer water vol laten lopen. Tenminste de wortels dan. Als je ze direct zou planten dan geef je ze een heel slechte start en is de overlevingskans een stuk minder. De ongepotte rozen zijn vaak wel goedkoper dan de rozenplanten in pot. Deze kunnen direct geplant worden.

6. Houd de grond vochtig

Er zijn geen keiharde regels over het begieten en bewateren van de rozenplanten. Het hangt erg af van de grondsoort. Een kleiachtige grond zal minder vaak, misschien 1 keer per week, bewaterd hoeven worden dan een drogere grondsoort. Elke tuin is verschillend. De bodem mag in elk geval nooit kleddernat zijn. Het is ook niet handig om aan de hand van de toplaag te bepalen om te sproeien of niet. De toplaag droogt erg snel uit. Beter is het om 2-3cm onder de toplaag de vochtigheid aan te voelen en te kijken of er nog beregend moet worden. Bewater niet alleen bij de stam van de plant maar ook alles daarom heen want je wil dat de wortels zich rondom verspreiden. Na het planten bewater je de eerste week elke dag, daarna om de dag en snel daarna eens per week omdat je wil dat de wortels zich diep in de grond schieten om het water van diep op te halen. Op deze manier kweek je een droogte bestendige rozenplant met sterke wortels.

7. Bemesten en versterken van de roos

Rozen TuinEr bestaan veel meningen over het bemesten van rozen. Daarom onze beperkte en bescheiden mening. Laat vooral de omstandigheden van de plant bepalen wanneer er weer bemest moet worden en niet de tekst op de verpakking. Een nitraatrijke mest met langzame afgifte in het voorjaar is aan te bevelen. Als de roos in de zomer goed in bloei staat is extra bemesten niet nodig. In de volle zon bemesten zal de plant in elk geval verbranden waardoor de plant lelijke plekken zal krijgen en in het ergste geval het loodje zal leggen. In de winter bemesten als de plant in winterslaap gaat heeft in elk geval geen zin.

8. Rozen Snoeien

Niet doen! Tenminste niet in de eerste drie jaar. Er is een ongeschreven regel dat rozenstruiken elk jaar 1/3 teruggesnoeid moeten worden. In de eerste drie jaar laat u de plant gewoon door groeien. Op deze manier blijft alle energie in de plant. Als de plant direct teruggesnoeid wordt blijft de plant alle energie gebruiken om de gewenste grootte te bereiken. Uitzonderingen zijn beschadigde en gebroken takken, takken die tegen het huis of schutting aan schuren of de lange uitschieters.